Jumlah Paparan Halaman

;

Sabtu, 25 Disember 2010

MALAYSIA - Pusat Lambakan ?

Kebelakangan ini banyak paparan dalam media arus perdana dan elektronik yang memaparkan berita berita mengenai tangkapan manusia serta rampasan barangan oleh pihak berwajib seperti rokok, ubat ubatan, alat ganti kenderaan, alat alat kosmetik, barangan elektrik dsbnya. Kesemua barangan ini kebanyakannya tidak mengikut piawaian Malaysia dan ada yang memudharatkan kesihatan jika digunakan khususnya barangan seperti rokok, ubat ubatan dan alat kosmetik.

Yang menjadi kemusykilan ialah, bagaimana kelompok manusia serta barangan tersebut masuk kedalam negara secara bebas . Apakah ia masuk menerusi saluran yang dibenarkan atau mungkin dengan cara 'illegal'. Siapa pula yang membawa masuk kelompok manusia dan barangan ini kedalam negara ? Kenapa kurangnya tindakan penguatkuasaan diambil keatas penjual barangan yang tidak terjamin kualitinya ini.

Mengapa ya.....mudahnya kelompok manusia dan barangan ini berada disini ? Adakah kerana rakyat Malaysia ini mudah terpedaya dan membeli sesuatu barangan tanpa mempedulikan 'kualiti' barangan, asalkan barangan tersebut 'murah' dan selagi ia boleh digunapakai. Begitu juga dengan 'pelancong asing' ini, mudahnya mereka mendapat pekerjaan.

Dalam nada lain, Malaysia juga didapati sering menjadi pusat 'lambakan' dan kemasukkan PATI   dengan amat mudah sekali...kenapa ya...cuba kita fikir sejenak....Dengan hanya berbekalkan 'modal' visa pelajar , 'pelancong asing' masuk kedalam negara dan selepas itu bekerja sebagai G**...merosakkan bangsa, negara, ugama dan rakyat negara ini.

Mengapa PATI ini tidak cuba 'meneroka' negara jiran tetangga kita. Mengapa Malaysia ? Mungkin negara jiran kita tu,  penguatkuasaan peraturannya  amat tegas, maka sebab itu ''orang diluar sana'   beralih perhatian kenegara kita kerana mereka mendapati penguatkuasaan disini  tidak tegas.

Marilah kita sama sama fikir.....jangan jadikan Malaysia sebagai 'pusat re-cycle' manusia mahu pun barangan bermutu rendah.

Anda.....bagaimana....jompikir bersama.....Malaysia untuk rakyat Malaysia....TQ. 

Isnin, 20 Disember 2010

TAHUN 2010 - bencana atau ujian Allah ?

Tahun 2010 sudah menghampiri tirai penutupnya...pelbagai peristiwa suka duka telah berlaku disepanjang tahun tersebut....anda...bagaimana ? Adakah sesuatu telah menimpa anda pada tahun ini ? keluarga tersayang anda ? atau kawan kawan.....adakah ianya peristiwa suka atau duka ? Sesuatu bencana atau peristiwa yang berlaku itu adalah kehendakNya untuk menilai diri kita...samada kita masih lalai dan cuai untuk mengingatiNya atau masih leka dengan kenikmatan dunia.

Saya ingin membawa anda semua kepada kejadian diawal tahun iaitu tanggal 12/1/2010 dimana satu gempa bumi kuat berskala 7.0 Richter berlaku di Haiti dan ini adalah gempa paling dasyat di Hemisfera Barat. Tidak ketinggalan banjir lumpur melanda negara China pada Ogos 2010.
Sudah pasti, natijah kejadian ini membawa banyak kerugian kepada negara selain kehilangan nyawa dan tempat tinggal.
Sebulan selepas itu iaitu pada 27/2/2010 satu lagi gempa berskala 8.8 Richter berlaku di Chile.

Dalam pada itu negara Pakistan pula dilanda banjir besar pada bulan Julai. Bencana ini adalah yang terburuk dalam tempoh 100 tahun. Kerugian dianggarkan AS$9.6 bilion. 

Tanggal 14/4/2010 pula satu lagi peristiwa berlaku iaitu kejadian letusan gunung berapi Eyjafjallajokull di Eropah yang berpusat di Iceland.
Satu lagi kejadian,  kebakaran besar meletus di kawasan hutan diRussia  yang berpunca dari kepanasan melampau. Beribu ribu penduduk dipindahkan .

Cuaca yang tidak menentu ini juga menyaksikan salji tebal berlaku dibeberapa negara seperti di Amerika, China, Syria dan ribut pasir di Mesir. 

Fenomena kepanasan global turut mempengaruhi kecairan salji di Kawasan Artik terutama Greenland yang menyaksikan seperempat kawasan tersebut semakin cair dengan pantas.

Disebalik kejadian diatas terdapat juga negara mengalami cuaca mencapai tahap kepanasan melampau seperti di Washington dan Moscow yang mencatit suhu 32 darjah Celcius pada awal Jun 2010.

Apakah yang menyebabkan semua ini terjadi ? Adakah kerana perubahan iklim.....atau mungkinkah dunia     ( bumi ) yang kita diami sekarang ini telah semakin dekat dengan matahari ( ditarik graviti matahari ) ?atau mungkin putarannya semakin laju bila menghampiri matahari ?  Maka sebab itu kita terasa tempoh satu tahun itu amat 'pendek' dan darinya juga berlaku perubahan cuaca......yang beku menjadi cair....yang panas semakin panas.....yang tersergam indah   menyembah bumi....dsbnya.

Justeru itu...marilah kita sama sama bersyukur kehadhrat Ilahi kerana terselamat dari bencana ini  dan  marilah kita bermuhasabah.....sentiasa mengingatiNya.....jangan leka dengan kenikmatan dunia....kesederhanaan itu adalah lebih baik.......

Pada hemat anda.....adakah ini peringatan dari Allah untuk kita atau mungkin juga ujian atau  sememangnya  bencana yang ditimpa Allah keatas manusia yang mengingkari perintah perintahNya......jompikir bersama.....TQ.