Jumlah Paparan Halaman

;

Sabtu, 7 Mei 2011

AWAS ! Bahaya Lilin Aromaterapi.

Jumpa lagi kita pada entri terbaru. Untuk kali ini marilah kita semua 'terjah' kedalam rumah kita yang saya jangka semua ada memiliki lilin aromaterapi yang dikatakan boleh mengeluarkan satu bauan dan wangian apabila dibakar.

Lilin ini dikatakan dapat mengurangkan 'stress' serta menjadikan minda dan tubuh yang letih lesu menjadi lebih tenang dan relaks. Namun , lilin aromaterapi atau wangian kediaman sebenarnya mengandungi ratusan pelbagai unsur kimia yang boleh membahayakan kesihatan. Terdapat beberapa sebatian kimia didalam lilin dan wangian kediaman yang boleh memberi kesan terhadap kesihatan kita.

Impak daripada pembakaran lilin yang berterusan, didapati pencemaran udara dalam ruang udara dapat menyebabkan seperti batuk ringan, kegatalan pada mata tanpa kita sedari.

Salah satu sebatian kimia pada lilin aromaterapi atau wangian dalam rumah ialah 'phthalates' yang berfungsi sebagai bahan penggalak yang menahan aroma bertahan lebih lama semasa proses pembakaran. Unsur ini dikatakan boleh menyebabkan kecacatan pada bayi dalam kandungan serta masalah reproduksi.

Impak dari proses pembakaran lilin ini akan mempengaruhi ruang pengudaraan dalam rumah dan bagi mereka yang ada alahan akan mendapat gangguan kesihatan seperti kegagalan mata, batuk, sesak nafas....tanpa kita sedari.

Bahan kandungan dalam pembuatan lilin ini juga kita tidak ketahui. Mungkinkah ianya dibuat daripada bahan yang dilarang dan haram penggunaannya bagi umat Islam seperti lemak khinzir.

Justeru, kepada anda semua yang ada menyimpan atau menggunakan lilin ini......dinasihatkan tidak menggunakannya bagi mengelak masalah gangguan kesihatan keluarga.

Anda.....bagaimana ?

Jompikir bersama........** < TQ > **
(Sumber : Mingguan Wanita)

Jumaat, 6 Mei 2011

MUNGKINKAH SUDUT KECONDONGAN BUMI TELAH BERGANJAK ?

Assalamualaikum........semoga kalian semua sihat walafiat selalu hendaknya. Kali ini ........marilah kita semua cuba renung sejenak dan fikir tentang bumi........fenomena iklim serta coraknya yang berubah dan melanda secara tiba tiba....disana sini kita dengar gempa bumi,  tsunami, ribut pasir, hujan lebat, letusan gunung berapi,banjir, kecairan ais, peningkatan paras air laut,  serangan puting beliung, tornado dsbnya.

Cuba kita lihat pada gambarajah ....sudut dunia condong pada  23 1/2 darjah  dan berputar diatas paksinya mengelilingi matahari. Sejak kebelakangan ini.....dunia yang kita diami kini mengalami pelbagai 'bencana' dan trajedi.

Bencana gempa bumi yang telah menimpa negara Chile, Indonesia dan terbaru di Jepun pada skala Ritchter yang tinggi telah mengakibatkan sedikit sebanyak sudut kecondongan bumi berganja dari kedudukan asalnya. Kini bumi mengalami kepanasan melampau, ais mencair dengan cepat di Kutub Utara dan Selatan, berlaku ribut pasir di China dan Hong Kong, puting beliung  melanda Amerika, Australia dan New Zealand manakala dinegara Timur Tengah kini menerima hujan yang agak luar biasa. Negara Eropah pula menerima salji pada skala yang agak tebal. begitu juga dengan lapisan ozon yang didapati semakin 'menipis'...... maka sebab itulah bumi mengalami kepanasan melampau kerana tidak dapat menahan pancaran ungu dari matahari.

Di Asia Tenggara pula ada negara yang mengalami banjir besar akibat daripada penurunan hujan yang lebat dari kebiasaan malah disesetengah tempat pula kadar hujan dan coraknya berlaku diluar musim.

 Mungkinkah  kesemua fenomena ini terjadi akibat daripada 'anjakan' sudut kecondongan bumi dari paksi asalnya.Mungkin kecondongan bumi telah berubah...... dari 23 1/2 darjah kepada 20 darjah atau 21 1/2 darjah........siapa tahu ? Dan tidak mustahil juga kedudukan orbit bumi juga telah menyusut kerana ditarik oleh tarikan graviti matahari. Maka sebab itulah terjadinya kepanasan melampau disesetengah tempat dibumi, banjir besar, taufan dan puting beliung, ombak besar, tsunami, letusan gunung berapi, paras air laut meningkat, kecairan ais pada kadar yang amat cepat di Kutub Utara dan Selatan dsbnya.


Kemungkinan juga hal ini berlaku sebagai 'ujian' dari Allah bagi menguji  makhlukNya di bumi agar senantiasa bersyukur diatas kurniaan nikmatNya dan jangan sesekali merosakkan bumi anbia ini sesuka hati demi mengejar kemewahan hidup.

Kita hendaklah redha dengan 'ujian' dari Allah ini......kerana dengannya kita dapat menilai diri kita disisi Allah.

Anda, bagaimana ?...... setuju dengan 'teori' serta pandangan saya diatas ??........jompikir bersama............< TQ >

Rabu, 4 Mei 2011

KEDURJANAAN AS memakan diri.....

Bertemu kembali kita diruangan blog jompikir. Saya ingin menyambung entri sebelum ini yang mengisahkan tentang gugurnya panglima Islam tersohor masa kini......Osama Bin Laden.

Berita terkini mengatakan bahawa semuanya ini adalah 'perancangan rapi' Dajjal AS dan sekutu sekutunya bagi memerangi dan membunuh Osama yang dikatakan hampir 10 tahun misi pemburuan dijalankan. Bagi mengabui mata dunia khususnya Blok Islam serta lain lain negara yang memusuhi Osama....mereka cuba merangka satu episod yang menunjukkan bahawa Dajjal AS dan sekutu sekutu rapatnya 'berjaya' membunuh apa yang mereka gelar sebagai pengganas paling dikehendaki didunia.

Seantero dunia khususnya dinegara negara Islam mendakwa bahawa 'drama' ciptaan AS ini tidak 'genuine' kerana apa yang didakwa AS jasad Osama sebenarnya bukan jenazah Osama  tetapi milik orang lain yang dimanipulasi dan diputar belit serta ditokok tambah oleh AS dan kuncu kuncunya ....sebelum gambar 'Osama' yang mati dibunuh diambil oleh pihak akhbar untuk disiarkan seluruh dunia.

Temberang AS sekali lagi terbongkar dimana sepatutnya  jenazah Osama dibuat analisis DNA bagi menentukan 'keaslian' dan identiti sebenar Osama, disamping itu kegagalan AS  menyerahkan jenazah Osama kepada waris beliau untuk diurus serta dikebumikan  dan bukannya terus 'membuang' jenazah kelaut. Kenapa AS buat begini......??? cuba anda fikir.....mesti ada sebab tertentu....dunia tak perlu tahu......Perbuatan ini amat tidak disukai oleh umat Islam didunia kerana tidak beradab.

Pada hemat saya.....ada agenda lain yang tersembunyi disebalik 'drama' ini.Antaranya adalah imej Presiden AS telah hilang  dimata dunia kerana gagal melaksanakan misi menangkap Osama. Selain dari itu....dengan adegan drama pendek ini akan dapat meruntuh moral dan sokongan para penyokong kuat Osama dan ini membolehkan pihak AS dan sekutu sekutunya  menangkap mereka disamping melumpuhkan pergerakkan Kumpulan al-Qaeda.

Dalam pada itu, Presiden Obama akan menghadapi pilihanraya Presiden. Bagi meningkatkan sokongan, perlu dibuat 'sesuatu' yang boleh menaikkan semula namanya dipersada antarabangsa.Selama pentadbiran beliau, belum ada sesuatu yang besar berlaku dalam sejarah pentadbirannya.......tidak seperti Presiden sebelumnya iaitu George W.Bush yang menyerang Afghanistan dan Iraq.

Andaikan Osama masih hidup......diharapkan beliau  dapat menangkis 'drama' pendek ciptaan AS ini demi menjaga maruah keseluruhan umat Islam dunia dengan menampilkan diri dipersada dunia menerusi 'video clip' atau apa jua saluran media bagi menunjukkan kepada dunia bahawa OSAMA masih HIDUP.

HIDUP OSAMA......jompikir......< TQ >

Isnin, 2 Mei 2011

GUGURNYA PANGLIMA ISLAM - OSAMA BIN LADEN.

Assalamualaikum.Entri kali ini berhubung dengan berita terkini yang hangat diwar warkan oleh pihak AS....berita mengenai kematian Osama Bin Laden......individu yang dilabel oleh AS serta kuncu kuncunya sebagai pengganas yang paling dikehendaki.

Pada anggapan kami dan dunia Islam khususnya.......Osama Bin Laden  merupakan seorang panglima Islam masa kini. Beliau  persis panglima perang Islam zaman Rasulullah....iaitu panglima Khalid al-Walid dan juga tak ubah seperti Khalifah Omar al-Khatab.....beliau sanggup menggadai maruah dan harta benda demi menegakkan keadilan di dunia serta agama Islam sejagat. Kini seluruh media elektronik milik  Blok Barat menghebahkan berita tersebut bagi menunjukkan bahawa perang keatas Osama telah menemui  kejayaan.Mereka merayakannya seperti kejayaan memggulingkan Presiden Saddam Hussin. Satu dunia heboh mengenainya.

Dipihak negara negara Islam.......apa yang mereka semua buat ?...diam membisu......suka ?...duka ? atau setuju dengan apa yang terjadi ? Langsung tiada respon segera samada dari pertubuhan serantau seperti negara negara yang menyertai OIC., Pertubuhan Negara Negara Teluk., serta lain lain negara Arab.

Bila membisu.....kita boleh menganggap bahawa mereka semua ini bersetuju dengan apa yang dilakukan oleh Dajjal dunia yakni AS dan sekutu sekutunya seperti Zionis Israel, Britain,Perancis serta Itali mengganyang  negara negara Islam.

Saya,sebagai seorang Islam yang mementing keamanan dunia sejagat.... tidak rela dengan apa yang terjadi dan mengharapkan  agar akan lahir......ramai lagi panglima perang Islam seperti Khalifah Omar al-Khatab, Khalid al-Walid, Omar Mukhtar serta pengganti Osama Bin Laden pada masa depan demi menjaga dan memelihara dunia serta umat Islam sejagat ......amin ya rabbalalamin. Kemuncak kebangkitan Islam akan berlaku....insyaallah.....

Jika benarlah jasad yang gugur itu adalah jasad Osama Bin Laden...marilah kita semua sedekahkan al-Fatihah untuk Allahyarham dan keluarga....semoga roh beliau dan keluarga dipelihara Allah....amin ya rabbalalamin......Allahuakbar......Allahuakbar........Allahuakbar.

Terima kasih saya kepada para pembaca yang memahami........ naluri kita sebagai umat Islam, tercetus dengan sendirinya apabila sesuatu berlaku kepada saudara kita walau dimana jua berada.......

Jompikir bersama.....< TQ >