Jumlah Paparan Halaman

;

Rabu, 25 Mei 2011

KEMANA LAPORAN KAJIAN TANAH RUNTUH sebelum ini ?

Salam sejahtera dan selamat malam......semoga sihat sihat selalu  serta senantiasa dalam pemeliharaan Allah hendaknya. Untuk tatapan semua...kali ini saya nak kongsi dengan anda semua perihal Tragedi Hitam 21 Mei 2011 yang berlaku di Hulu Langat, Selangor bertempat di Rumah Anak Yatim al-Taqwa.

Impak dari tragedi tersebut....maka pelbagai teori.,penceritaan.,sebab musabab dsbnya dilontarkan oleh pihak berkaitan (seperti dulu jugak ) dan masih berulang kembali . Dimulai dengan 'tanda' seperti pokok condong., struktur bangunan retak., berlaku rekahan pada struktur jalan., bongkah batu jatuh, wujud saliran air bawah tanah dsbnya. Semua ini berupa 'skrip' yang disalin dari 'drama' lama yang mana lokasi dan 'pelakon'nya sahaja yang berbeza.

Dari kejadian tersebut, maka diminta oleh pihak atasan berwajib agar pihak berkaitan membuat laporan dan kajian keatas tanah runtuh ini bermula dari tragedi seperti dibawah :

i. 1993 - Highland Towers runtuh,

ii. 1995 -   tanah runtuh di susur masuk ke Genting Highlands,

iii. 1996 - tanah runtuh di Persiaran 3 Bandar Baru Selayang,

iv. 1997 - KM.17 Lebuhraya Ampang - Hulu Klang, Selangor,

v. 2002 - tanah runtuh di Taman Hillview,Hulu Klang,

vi. 2006 - tanah runtuh di Kg.Pasir, Hulu Klang,

vii. 2008 - Taman Bukit Mewah, Bukit Antarabangsa,

viii. 2011 - rumah anak yatim al-Taqwa, Hulu Langat, Selangor.

Bertitik tolak dari tragedi diatas....maka diarah oleh pihak berwajib untuk menyediakan laporan dan kajian mengenai tanah runtuh ini......tapi yang peliknya....kemana perginya laporan berkenaan ? apa cadangan pihak yang menjalankan siasatan ? kenapa tidak diguna pakai hasil cadangan yang digariskan dalam laporan tersebut ? sehinggakan berlaku lagi secara silih berganti kejadian yang sama. Pembangunan rumah dilereng bukit masih berlaku. Pihak berwajib ? Dimana anda ?......kenapa tidak dilakukan tugas pemantauan ? kenapa tidak buat BANCIAN ?


Apa sebenarnya berlaku ??? sepatutnya......bila sahaja terjadinya tragedi hitam pertama pada tahun 1993....pihak berwajib patut 'mengetatkan' peraturan pembinaan bangunan dilereng lereng bukit., pihak pemantau pula sepatutnya berfungsi sepenuhnya memainkan peranan sebagai unit pemantau dengan memantau semua bangunan rumah serta lain lain projek pembangunan yang dibangunkan dikawasan berisiko ini.

Dalam masa yang sama juga...pihak berkuasa berkaitan perlu membuat BANCIAN penuh seluruh negara bagi mendapatkan angka sebenar bangunan dan projek projek yang diusahakan dilereng lereng bukit serta dikawasan cerun yang berbahaya agar tindakan susulan dapat diambil dengan kadar segera.

Tapi.....adakah perkara diatas berlaku ? tidak bukan...semuanya diam membisu sehingga ada kejadian tanah runtuh baru muncul  semula...barulah mereka semua hiruk pikuk semula turun padang....pelbagai idea dilontarkan......pelbagai kesalahan dan kesilapan dibongkar dan bermacam macam lagi....

Anda......bagaimana ? apa cadangan anda dalam kes ini.....jika ada...sila kemukakan untuk penyelesaian bersama....

Selepas ini.....dimana pula tanah runtuh akan berlaku ? Sama sama kita tunggu dan lihat apa tindakan pihak berwajib dalam hal ini.....seperti biasa atau ada yang 'luar biasa' ???....jompikir bersama..........< TQ >

Selasa, 24 Mei 2011

SERANGAN MALWARE.....

Salam sejahtera semua dan selamat petang. Sorry kerana tak 'up-date' blog ni selama seminggu mulai dari 16/5 - 21/5/2011 kerana blog 'jompikir' diserang oleh santau 'Malware'. Tak tahu pulak..... sapa punya angkara dan atas sebab apa. Diharapkan ianya dapat dipulihkan dengan kadar segera.

Kepada para sahabat saya yang terus mengikuti blog ini....dinasihatkan guna browser "Firefox' dan jangan guna browser 'Google' kerana akan terpampang 'Redflag' Malware apabila anda memasuki blog 'jompikir'. Saya juga ingin mendapatkan nasihat dari kawan dan rakan seperjuangan.... macam mana nak 'selesaikan' serangan Malware ini serta menghapuskan 'Redflag' pada blog saya ini .

Blog saya ni tidak lah popular sangat....tetapi tak tahu pulak kenapa parasit Malware tertarik sehingga 'menyekat' pembaca lain yang ingin masuk kesini. Mungkin ada 'istimewa'nya isi kandungan blog ni......atau kontentnya ada 'rahsia' serta ramuan tersendiri sehingga ada pihak lain rasa tak senang hati dan sanggup melepaskan parasit ke blog ni.

Sekatan sebegini semestinya ada perkara tersirat  disebalik tu.....ianya hanya diketahui oleh empunya 'parasit'... dan sahabat saya sebelum ni pun juga mengalami masalah yang sama.

Pada saya...ini adalah ranjau dan cabaran bagi setiap blogger diperingkat awal penglibatan dalam penulisan dan berblogging.Saya tak akan putus asa dalam menulis apa jua untuk kepentingan bersama malah sanggup berkongsi idea dengan semua bloggers.

Akhir kata....terima kasih kepada rakan rakan yang masih menunggu artikel baru serta kupasan isu isu terkini untuk tatapan semua.

Terima kasih......jompikir.....