Jumlah Paparan Halaman

;

Jumaat, 10 Disember 2010

Antara KUALITI dan KUANTITI......mana satu keutamaan anda..

Dalam melayari kehidupan dan kerjaya seharian anda, tidak kira anda seorang pekerja kerajaan atau pun  swasta, anda akan berhadapan dengan persimpangan yang mengelirukan dan memerlukan anda membuat pilihan. Jika anda seorang ketua pejabat, penyelia mahu pun pekerja bawahan, mana satu pilihan anda, jika diberi antara 'kualiti' dengan 'kuantiti'....jangan tersalah pilih.

1. KENAIKAN PANGKAT.
    Khas untuk yang bergelar ketua pejabat,  anda perlu bijak membuat pilihan. Jika anda memilih kuantiti dan inginkan ramai anggota diberi kenaikan pangkat,anda telah mengkhianati diri anda sendiri , para pekerja dan jabatan. Walaupun anggota diberi kenaikan pangkat tetapi jika diberi tanggungjawab, amat sukar dilaksanakan dengan jayanya kerana apa...anggota yang naik pangkat tidak berkualiti. Justeru itu, buatlah pilihan yang tepat....jangan pilih 'kuantiti' tetapi pilihlah ' kualiti '.

2.   PENGELUARAN PRODUK.
      Para pengeluar dan pengilang pula akan memilih 'kuantiti' berbanding dengan 'kualiti' produk yang hendak dihasilkan kerana apa..... banyak produk maka banyaklah hasil yang akan masuk.Kepada para pengguna, nasihat saya, carilah barangan yang berkualiti. Jangan beli barang murah kerana kos tersembunyinya akan meningkat bila sesuatu barangan itu perlu dibaiki.


3. PROSES MENDIDIK.
    Bagi proses mendidik dan menurunkan ilmu kepada anak anak kita, kita hanya perlu memilih satu antara dua iaitu 'kualiti'. Jangan hanya tumpu kepada banyaknya sesi pembelajaran. Walau banyak mana sekali pun sesi pembelajaran tetapi tiada kualitinya, maka keberhasilan pendidikan tersebut tidak akan ke mana. Anak anak tidak akan cemerlang dan bijak.Dari itu, maka cari dan pilihlah proses pendidikan yang  menitikberatkan kualiti, walau pun masa yang  diambil itu agak pendek dan terhad.

4. PEPERIKSAAN.
     Disini kita semua perlu membuat satu pilihan diantara dua. Kita juga perlu melihat dan menilai samada kita amalkan pendekatan penghasilan pelajar pelajar berjaya dengan kuantiti atau berjaya dengan kualiti. Setiap tahun angka lulus dalam peperiksaan terus meningkat tetapi adakah anak kita betul betul berkualiti ? Secara perbandingan, saya letakkan satu contoh; anak yang cemerlang dalam UPSR tetapi gagal dalam PMR atau anak yang gagal dalam PMR tetapi lulus cemerlang dalam SPM. Jika anak kita betul betul berkualiti sudah pasti beliau akan lulus dengan mudah dalam PMR atau SPM.

5. AMALAN KEBAIKAN.
     Lain pula dalam situasi ini. Anda perlukan kedua duanya sekali - kuantiti dan kualiti. Tak percaya. Cuba anda fikir, sesiapa yang banyak membuat amal kebajikan dan kebaikan maka banyaklah pahalanya.

 Pada saya, saya lebih fokus kepada 'kualiti' berbanding dengan 'kuantiti' dalam apa jua pekerjaan yang dilakukan.

Anda, bagaimana.......jompikir....buatlah keputusan yang bijak....TQ.


Khamis, 9 Disember 2010

PENYAKIT BERJANGKIT DI PEJABAT.

Kali ini saya ingin membawa anda semua ke satu destinasi yang sering berlakunya pengedaran penyakit berjangkit - pejabat, tempat kita kerja. Manusia tidak akan pernah berhenti mengata yang bukan bukan tentang kelemahan orang lain. Produktiviti kerja saling berkait rapat dengan persekitaran tempat kerja samada positif atau pun negatif.

Salah satu punca kepada stres dipejabat adalah 'gosip'. Semakin kita berjaya, semakin ramai yang iri hati dan mencemburui kita. Justeru itu, cuba amalkan petua petua dibawah dalam menangani masalah penyakit ini.

1. Cari punca gosip ini tersebar.
2. Berhenti daripada mengumpat.
3. Elakkan gosip daripada tersebar.
4. Jaga reputasi diri.
5. Berbuat baiklah dengan 'lawan' atau 'musuh'.
6. Biarkan gosip itu berlalu.
7. Jangan lukakan perasaan orang lain.
8. Kaji kelemahan diri.
9. Abaikan gosip dan tumpukan perhatian kepada perkara lain yang lebih penting.
10. Mungkin yang menyebar gosip inginkan perhatian.

Kepada mereka yang sering menyebar 'fitnah' atau 'gosip' dipejabat, hentikanlah perbuatan terkutuk ini kerana ianya tidak mendatangkan apa apa kebaikan mahupun manfaat malahan banyak mendatangkan keburukan kepada diri sendiri dan juga menjatuhkan reputasi serta imej jabatan.Adalah lebih baik tumpukan perhatian kepada misi dan objektif  kerja kita.

Anda....bagaimana....jompikir bersama.....TQ....jangan meletakkan diri anda sebagai 'penyebar fitnah'.

Isnin, 6 Disember 2010

WARNA DAN KEPERIBADIAN.

Kepada  kaum lelaki khasnya, kali ini saya membawa satu paparan mengenai warna yang ada sangkut paut dengan kerjaya seseorang. Apakah warna mampu mempengaruhi peribadi anda ? Warna warna dibawah ini selalu menjadi pilihan ramai lelaki.

1. PUTIH.
 
    Melambang kesucian, kesegaran, kebersihan dan kelihatan lebih profesional. pemakai yang memakai pakaian warna putih mampu memberikan anda penampilan meyakinkan.

2. MERAH.

    Ia melambangkan tenaga yang berani. Pemakainya dikatakan mampu menyelesaikan kerja dengan baik, menunjukkan si pemakainya seorang yang agresif, yakin dan pantas.

3. HITAM.

     Melambangkan kesedihan dan ketakutan. Pemakaian warna ini juga mampu menampilkan gaya yang berkeyakinan, sofistikated serta boleh menyesuaikan diri dalam apa jua keadaaan.

4. COKLAT.

     Ia dikatakan tanda seorang yang mempunyai banyak wang dan memiliki prospek masa depan yang cerah, pemakainya seorang yang pengasih dan ia amat sesuai dipakai untuk ke pejabat.

5. OREN.

     Melambangkan kekuatan kerana ia menggabungkan warna tenaga fizikal merah dan daya mental kuning. Warna ini adalah warna yang kuat, hanya segelintir sahaja yang sesuai memakai pakaian warna ini.

6. MERAH JAMBU.

    Warna ini sangat sinonim dengan wanita. Lambang kelembutan, cinta dan perasaan. Untuk kaum lelaki, awas, anda perlu berhati hati apabila memilih kemeja warna ini. Jika anda bijak menggayakannya, anda mampu menyerlahkan sifat kasih sayang dan ketegasan seorang lelaki.

Anda, bagaimana...... mana satu pilihan untuk anda bergaya kepejabat, bersantai di tepi pantai, bersama si dia yang anggun menawan.......jika anda bijak memilih, pasti nama anda akan terukir dan sering menjadi sebutan  si dia....jompikir bersama......TQ.

Ahad, 5 Disember 2010

UNTUK RENUNGAN - 10 SEBAB ANDA AKAN DIPECAT.

Khusus kepada para pekerja kerajaan mahupun swasta, dibawah ini dipaparkan panduan agar anda disayangi majikan dan tidak dibuang atau diberhentikan.Silap langkah, pasti anda akan kehilangan pekerjaan kerana tidak menjaga disiplin, tidak patuhi etika dan budaya kerja serta pencapaian kerja pada tahap paling minimum. Sebaiknya anda hendaklah mengelak diri anda daripada 10 perkara berikut :

1. Jangan ambil mudah bidang kerja anda.
    Sila buat rujuka kepada pengurus / penyelia anda sekiranya anda ingin kepastian mengenai tugasan, skop kerja juga polisi tempat kerja dan juga deadline sesuatu tugasan kerja.

2. Jangan sekali kali berkata " ini bukan sebahagian daripada kerja saya ".
    Awas ! jangan sesekali mengelak diri anda dari menerima sesuatu tugasan yang diberi oleh penyelia anda.

3. Jangan seleweng dan salahguna harta benda pejabat untuk tujuan peribadi.

4. Jangan salahguna perkhidmatan teknologi pejabat untuk tujuan peribadi.

5. Jangan mengadu tentang kerja kepada rakan sekerja atau orang yang tidak berkaitan dengan diri anda.
    Hal peribadi dan juga hal tempat kerja, jangan diceritakan kepada rakan sekerja kerana maklumat ini akan disampaikan kepada majikan anda.

6. Jangan sombong dan lupa diri.
    Jika anda seorang penyelia, bekerjasamalah dengan orang bawahan kerana ini akan menjadikan anda bijak dan mampu menggerakkan pencapaian organisasi ke tahap yang lebih baik.

7. Jangan mencampuraduk masalah peribadi dengan kerja.

8. Jangan ponteng dan curi tulang semasa kerja.
    Jangan cuba untuk datang kerja tidak tepat pada waktunya dan balik awal. Lebih baik jika ambil perhatian dan prihatin tentang kemajuan organisasi dengan bekerja lebih masa. Jika anda sebaliknya, maka majikan anda tidak akan percaya yang anda boleh memikul lebih  tanggungjawab.

9. Jadikan "deadline" sebagai panduan.
    Jika anda gemar tangguh sesuatu kerja, ia akan menyebabkan kerja rakan sekerja yang lain tertangguh kerana mereka tidak dapat menyiapkan kerja disebabkan kesilapan anda.

10. Abaikan 'gosip' didalam pejabat.
      Sila fikir akan impak disebalik anda menyebarkan 'gosip' dalam pejabat, mungkin perangkap akan makan tuan.Ingat pepatah melayu...sebab mulut badan binasa.

Anda bagaimana....diharapkan anda semua dapat mengamati 10 perkara tadi agar kita semua selamat dalam pekerjaan kita dan tidak dibuang mahupun diberhentikan kerja oleh majikan kita....jompikir bersama.....TQ.