Jumlah Paparan Halaman

;

Sabtu, 22 Januari 2011

DISEBALIK POTONGAN HARGA.

Salam bahagia...jumpa lagi kita...kali ini saya nak kongsi pengalaman apa yang telah saya alami dalam situasi membeli semasa harga tawaran murah.

Suatu ketika tahun 2010.... ketika hari lebaran umat Islam menyusul tiba, saya berkunjung ke sebuah pusat membeli belah di sebuah negeri di Pantai Timur. Bila memasuki ke ruang pameran barangan fabrik, banyak terpapar notis pemberitahuan  harga potongan sehingga 50%. Siapa tak meraban...melihat saja harga potongan sebanyak ini....terfikir bila nak dapat harga semacam ini....kalau bukan sekarang membeli....bila lagi.....tak rugi beli....malah untung lagi ada ( ya ke ??? ).

Saya mula membelek sehelai baju kemeja lengan panjang...berjenama jugalah......harga selepas potongan ialah RM65.00....bermakna harga asal baju tersebut ialah RM130.00. Ini baru satu bab. Seterusnya...saya bergerak ke ruang pameran seluar. Terjumpa satu seluar.... ada jenama jugalah......harga selepas diskaun ialah RM75.00 bermakna  harga asalnya sebanyak RM150.00.Betul ke...semua harga runtuh ni ?

Apa yang saya nak kongsi dengan anda ialah adanya unsur penipuan harga disebalik 'harga runtuh' ini. Bagi kes diatas,....yang sebenarnya.....sebelum sesi 'harga runtuh' yang ditawarkan ini......saya telah merekod harga sehelai kemeja lengan panjang dan seluar yang masing masing berharga RM55.00 dan RM65.00. Harga ini direkod untuk membuat perbandingan harga sebelum diskaun dan selepas potongan harga.

Rupa rupanya... pada situasi tertentu,  harganya akan 'dinaikkan'sehingga 30% - 50% dan selepas itu peniaga akan membuat promosi dan 'diwar warkan' kepada orang ramai bahawa ada tawaran diskaun besar besaran akan berlansung selama 30 hari mulai.........hingga.........

Hasil dari tinjauan saya, memang benar berlaku 'penipuan' harga pada dua barangan tadi.Dalam situasi sebenar....pembeli bukan menikmati harga potongan sebaliknya membeli pada harga asal....malah peniaga menambah 'untung' sedikit iaitu sebanyak RM10.00 ( harga selepas potongan - harga asal ). Nah !!! siapa yang kena tipu ?

Justeru itu, saya kini berhati hati dalam situasi 'harga runtuh' yang ditawarkan oleh para peniaga.Saya berharap anda juga perlu berhati hati sebelum membeli atau terlihat diskaun yang meraban.....jangan biarkan diri anda ditipu.

Untuk renungan kita bersama.

Khamis, 20 Januari 2011

JOMPIKIR sejenak....

Ketika entri ini ditulis, jam baru menunjukkaan pukul 6.15 ptg...sebelum itu saya ingin membawa anda sekelian khususnya yang sering menjenguk blog ini agar dapat berfikir sejenak mengenai 'Hari Esok' yang kita sering alpa mengenainya.....sedangkan kita dianugerahi banyak nikmat olehNya...tapi kita lupa akan pemberi nikmat iaitu Allah.

Cuba anda fikir seketika....dalam seminggu.....berapa kali kita mengingati akan 'kematian', apa persediaan kita untuk itu, berapa banyak amalan kita dalam buku akaun akhirat, kenapa kita masih dipanjangkan umur oleh pencipta kita (Allah). Kita tidak fikir mengenainya kerana kita asyik memikirkan tentang keduniaan serta harta didalamnya. Kita asyik fikir bagaimana hendak menambah harta dunia tetapi tidak fikir tentang harta akhirat, kita fikir bagaimana hendak memperolehi projek tender tetapi kita abaikan tender dan 'tawaran' dari Allah, kita asyik memikirkan tentang kehidupan dunia tetapi mengabaikan kehidupan akhirat, kita leka memikirkan tentang menambah wang berjuta didunia tetapi mengabaikan penambahan amalan untuk akhirat, kita asyik mencantikkan wajah dengan bahan bahan kimia, tetapi kita tidak pernah mengenakan wuduk pada wajah kita , kita asik berkunjung ke pusat kecantikkan tetapi kita tidak pernah mengunjungi rumah Allah, kita sering menderma tetapi zakat kita abaikan dsbnya.

 Dalam mengejar harta dunia ini tanpa kawalan, sudah pasti cara perolehan harta tersebut sudah tidak diambil kisah halal haramnya.Undang undang yang ada, sudah tidak terpakai. malah ada yang sanggup menggadai maruah hanya kerana ingin mendapatkan sesuatu yang dihajati.


Impak dari itu, adakah kita terfikir tentang azab dan bala yang Allah turunkan kepada kita? Sana sini malapetaka dan bencana berlaku....banjir, gempa bumi, letusan gunung berapi, ribut salji, kepanasan melampau dsbnya.....masihkah kita tidak nampak akan hal ini ? Ini adalah amaran dariNya.

Justeru, janganlah kita asyik dan leka dengan harta dan kehidupan dunia, ingatilah mati, kerana mati akan menjelma jua.... cuma masa yang menentukannya. Jemputan dan kehadhirannya tidak kira tua muda.....kecil besar.....miskin kaya.......marilah kita semua bermuhasabah diri kita agar hidup kita diredhaiNya......renung renunglah pesanan ini.....untuk kebaikan kita semua.....jompikir bersama......TQ.  

Rabu, 19 Januari 2011

PERANG SIBER BAKAL MELETUS ?

Salam semua pembaca blog saya khususnya, kalin ini saya akan membawa anda semua ke satu destinasi baru iaitu alam maya ( cyber ). Umum sudah mengetahui dunia ini bakal berhadapan dengan perang siber secara besar besaran.

Cyber war (perang siber) bermaksud peperangan dalam 'talian', bukan atas daratan, lautan mahupun diudara. Ia menjurus kepada serangan keatas sistem rangkaian komputer dan ianya berpotensi mencetuskan malapetaka global pada masa akan datang.

Perang siber ini telah pun wujud dalam paparan seperti video games, filem atau apa saja bentuk visual rekaan Amerika namun sebenarnya 'cyber war' ini telah pun berlaku dialam nyata.Ia bermula dengan pencerobohan sistem internet dinegara Estonia dan Georgia oleh pihak Russia suatu ketika dulu yang menyebabkan sistem rangkaian komunikasi, perbankan dan perniagaan terjejas teruk buat beberapa ketika.

Negara China juga telah berjaya mencuri dokumen sulit ketenteraan India menerusi aktiviti 'hacking' servernya di China.


Antara mekanisme dan serangan 'hacking' yang dibuat para penceroboh ialah menggunakan kaedah 'Cross Site Scripting', teknik 'SQL Injections' untuk meng'crack' querry yang sedang beroperasi terhadap server hosting website terbabit.

Kaedah lain yang diguna pakai oleh para 'hackers' ialah menggunakan kod 'Script Malicious' didalam bentuk javascript dan di'suntik' pada browser dan seterusnya menuju kedalam querry database sesuatu laman yang hendak digodam.

Jika terjadinya malapetaka 'cyber war' ini, maka impaknya bakal menyebabkan dunia/negara akan huru hara. Serangan siber ini bakal melumpuhkan sistem keselamatan negara, sistem pertahanan, perbankan, perniagaan, sistem komunikasi, penerbangan, pentadbiran, pengangkutan, kehilangan data peribadi dsbnya.


Perang siber ini dicetuskan oleh negara yang merasakan negaranya diancam atau terancam oleh pihak musuh. Dalam konteks ini, USA dan sekutu rapatnya Israel, telah mencipta beberapa elemen siber untuk memerangi aktiviti ini.Satu kejayaan mereka ialah terhasilnya cecacing 'StuxNet' yang diprogramkan untuk 'menyerang'' dan 'melumpuhkan'  program dan rangkaian sistem komputer nuklear Iran.

Para penganalisa juga turut meramalkan perang siber bakal meletus secara besar besaran. Antaranya termasuklah Profesor Peter Sommet (Sekolah Ekonomi London) dan Dr.Ian Brown (Universiti Oxford, Britain).

Hasil daripada tercetusnya evolusi teknologi serta pembikinan dan rekaan pelbagai 'gadget' masa kini, tidak mustahil, akan menjurus kepada pembikinan teknologi baru untuk mencipta 'bagaimana data maklumat sulit disesebuah negara boleh dicuri hanya dalam 'talian' dan mencari strategi untuk 'menyerang' sesebuah negara hanya dengan menggunakan satu 'program komputer' sahaja.....siapa tahu ???.....rentetan kejadian berkenaan sedang berlaku masa ini.....cuma dalam bilangan yang agak kecil.

Anda.....bagaimana ???.....setuju dengan pandangan diatas ?  ...awasi diri anda...jangan terjebak dengan komputer .....disebaliknya...ada PRO dan KONTRA.....jompikir bersama....TQ.