Jumlah Paparan Halaman

;

Jumaat, 30 Disember 2011

Bonus Oh Bonus !

Selamat petang semua khususnya para pembaca blog 'jompikir'. Tahniah diucapkan kepada para pelabur yang baru baru ini mendapat hasil pelaburan ASNB yang baru diumumkan oleh pihak Kerajaan. Cuba perhatikan.....bonus yang diterima dibawah paras 10 sen seunit. Dah agak lama kita semua terima bonus ni..... malah tak pernah dapat lebih daripada 10 sen seunit. seingat saya dulu......kita pernah terima bonus melebehi daripada yang kita terima sekarang ni....itu pun baru sekali terima durian runtuh sebanyak itu. Tapi kini....tak lagi...kenapa ye.....

Untuk makluman....duit pelaburan kita tu 'menjalar' dan 'mengalir' dari kita sebagai pelabur...... kepada agensi pelaburan dan dari sini pula wangnya dilaburkan pula kedalam institusi pelaburan. Kita boleh baca hanya 3 pihak terlibat. Tapi yang sedihnya 'untung'nya hanya dibawah paras 10 sen seunit....dah bertahun dah....asyik 6 sen @ 7 sen seunit.......kenapa tidak 15 sen atau 20 sen seunit. Agak agak la.....bila kita akan dapat merasai bonus dalam lingkungan 15 - 20 sen seunit ? Bagi pelabur yang melabur dengan jumlah yang besar....boleh dikatakan 'kaya' la dengan bonus 6 - 7 sen seunit ni tapi tidak bagi pelabur yang kecil kecilan.

Cuma disini....saya nak tanya sikit la....dan mungkin juga keseluruhan rakyat Malaysia.......kita terima 'bonus' sebanyak 6 - 7 sen seunit .......yang baki  94 sen lagi tu kemana perginya ???

Anda....bagaimana ?.....tahu jawapannya ? jompikir bersama......
(  -  TQ  - )

Tiada ulasan:

Catat Ulasan